Bishop Wordsworth’s School

new maths block at Bishop wordsworth’s school

MATHS BLOCK – BISHOP WORDSWORTH’S GRAMMAR SCHOOL completed in 2017

CIF funding was successfully obtained for a new two storey teaching block at Bishop Wordsworth’s Grammar School, Salisbury.

Further to obtaining funding, listed building consent /planning permission, and building regulations approval, works were fully project managed from start to completion.

The new classroom block replaced the existing dilapidated pratten classrooms and expanded the maths department of the school to accommodate more pupils.

The project was particularly challenging as the school is located directly in front of Salisbury Cathedral and, therefore, involved lengthy discussions with the listed buildings department. In addition, the construction works were at the very centre of the school which needed to fully operate throughout the works.

Despite these issues the project was completed four weeks ahead of schedule and under budget. The project subsequently received the ‘New Building Commendation Award’ in 2018 by the Salisbury Civic Society.

“Mathematics Building at Bishop Wordsworth’s School, Salisbury
The judges were aware that constraints of budget, and considerations caused by the school’s tight and awkward site, and its proximity to the cathedral, would limit the extent to which ground breaking architecture was likely to be achievable, but they were impressed by the effect of this new block, which replaces a run-down wooden hut. Its principal elevation makes a dignified statement of function, with its alternation of brickwork and four zinc-faced bays, projecting above the eaves line and expressing the individual classrooms within. Internally, there are bright, clean spaces with generous ceiling heights, and good use made of splendid views of the cathedral.”

Quality architectural design

Utilise the team's 30 years of experience